De wortelkanaalbehandeling bij de tandarts

Dit is een van de meest beruchte behandelingen in de huidige tandartspraktijken, maar waarom wordt er gekozen voor een wortelkanaalbehandeling, wat is het eigenlijk, en doet het echt zo afschuwelijk veel pijn als beweerd wordt?

Ontstoken tandweefsel

In elke tandwortel loopt er een kanaal waarin we zenuwvezels en kleine bloedvaten kunnen vinden. Dit levende tandweefsel wordt de ‘pulpa’ genoemd. Helaas heeft de pulpa als vervelende eigenschap dat als het eenmaal ontstoken is, het niet meer geneest. Dan is dus een wortelkanaalbehandeling nodig. Als de ontstoken weefsel namelijk niet verwijderd wordt, zal de ontsteking naar de kaak doortrekken met alle complicaties en pijn van dien. Een wortelkanaalbehandeling is dus daadwerkelijk noodzakelijk.

De behandeling

getrokken tandenDe behandeling heeft dus als doel om ontstoken weefsel te verwijderen. Als eerste worden er foto’s gemaakt om te bepalen of het weefsel nog leeft. Indien deze al afgestorven is dient er geen verdoving gebruikt te worden. Bij levende weefsel wordt er eerst een plaatselijke verdoving toegediend. De tand of kies wordt opengemaakt en het ontstoken weefsel wordt verwijderd. De wortelkanalen worden met kleine vijltjes schoongemaakt en daarna gespoeld met een desinfecterende middel. De kanalen worden daarna gevuld en ook de tand krijgt een vulling. In sommige gevallen, bij een verzwakte tand, is er nog een kroon nodig.

Pijn

Tijdens de behandeling zult u misschien een onaangenaam gevoel ervaren vanwege het boren en vijlen, maar, dankzij de verdoving, zult u geen pijn voelen. Na het reinigen kunt u nog enkele dagen last hebben van napijn, maar deze hoort makkelijk behandeld te kunnen worden met een goede pijnstiller; is dat niet het geval, dan dient u contact op te nemen met de (dienstdoende) tandarts.

Comments are closed.